\\ Home \ Wat is een lanparty?


Wat is een lanparty?

Een lanparty is een grote of kleine bijeenkomst van jongeren die helemaal weg zijn van computergames. Centraal bij een lanparty staat het netwerk, dat de computers met elkaar verbindt. In de meeste gevallen neemt iedere bezoeker van de lanparty zijn eigen computer met monitor mee. Lanparties duren vaak een weekend lang.

LAN staat voor Local Area Network, oftewel een lokaal netwerk. Je kunt hier dezelfde dingen meedoen als het Internet, maar dan vele malen sneller. Maar dat is natuurlijk niet alles. Een lanparty is ook ontzettend gezellig. Je kunt nu eens de mensen zien waarmee je regelmatig chat of waartegen je vaak speelt. En iedereen deelt dezelfde hobby: computers en games.

Mocht je een spel niet aan de praat krijgen, of lukt het je niet om 'op het netwerk' te komen, dan is er altijd wel iemand te vinden die je hierbij wil helpen. Iedereen heeft het ooit moeten leren. Op een lanparty maak je ook zeker nieuwe vrienden.

Een weekend lang, zeg je?
Ja, waarom niet? Zolang je maar lol hebt toch? Verder neem je gewoon je slaapzak en matje mee, en je kunt prima slapen. Maar waarschijnlijk zul je zo min mogelijk van het feestje willen missen. Het is ook wel handig dat het wat langer duurt, want als je toch je computer gaat verslepen, kan je beter maar direct een tijdje blijven!

Welke games worden er dan gespeeld?
Eigenlijk van alles. De First Person Shooters hebben wel de overhand. Verder worden er regelmatig strategie games gespeeld en uiteraard ook andere spellen. Als je met een paar vrienden komt die dezelfde spellen spelen als jij, weet je zeker dat je je zult vermaken.

Maar is het niet gevaarlijk om je computer te vervoeren?
Als je voorzichtig bent zeker niet. Vele honderden mensen bezoeken regelmatig lanparties, en er gaat vrijwel nooit wat stuk. Zolang je niks laat vallen gaat er ook niets stuk. Het grootste risico dat je loopt is een paar krassen op je computer kast.

Veel mensen vinden het echter een eng idee dat er gesjouwd en gereden wordt met zulke dure apparatuur. Ik zal hier niet gaan beweren dat het vervoeren van een computer even veilig is als hem gewoon op het bureau te laten staan, maar als je verantwoord met je spullen omgaat, loop je heel weinig risico. De volgende tips helpen je hierbij.
  • Haal alle stekkers en accessoires los die los kunnen. Ze zouden anders kunnnen afbreken, verbuigen (inclusief het metaal waarop de stekker zit aangesloten) of je kan er over struikelen of vast komen te zitten. Daarnaast kunnen ze ook krassen of gaten in de bekleding van de auto veroorzaken.
  • Doe kleine kabeltjes in een doosje of zakje. Zo verkom je dat ze bekneld raken tussen/onder iets zwaars.
  • Haal de cd uit de cd-rom drive. Deze kan anders beschadigd raken als de kast niet netjes recht op blijft of schokt.
  • Draag voorzichtig. Probeer niet teveel tegelijk te nemen, neem je tijd om goede grip op je kast of monitor te krijgen voordat je deze optilt.
  • Zorg dat kast en montior niet teveel speling maken, en dat ze zeker niet om kunnen vallen. Voor de duidelijkheid: uit ervaring weet ik monitoren en kasten omvallen of rollen overleven. Het is alleen niet aan te raden.
  • Gebruik een deken of bijvoorbeeld kussens om het klappen van kast of monitor tegen elkaar of tegen de rand van de auto te verkomen. Met een doek of deken kan je ook goed het beeldscherm van de monitor beschermen tegen krassen.
  • Als je echt 100% op safe wilt spelen vervoer je je computer natuurlijk in de originele verpakking, voor de zuinige mensen onder ons.
  • Bij stug afgeveerde auto's kan je het beste het systeem op de achterbank of voorstoel plaatsen. Objecten die tussen de voor- en achterwielen inzitten schudden aanzienlijk minder.
  • Haal desnoods je grafische kaart uit je kast. Deze zijn tegenwoordig vrij groot en kunnen makkelijk verschuiven danwel buigen met gevolgen van dien.

Let op: Ga niet met een computer sjouwen waarop op de hardeschijf belangrijke/vitale gegevens staan voor een persoon of bedrijf. Zorg altijd voor goede backups. Dit is sowieso een goed idee om te doen, of je nou naar lanparties gaat of niet.

Minimale Benodigdheden:
Allereerst heb je natuurlijk een computer nodig. Aangezien veel LAN parties sterk gericht zijn op het spelen van multiplayer spellen, heb je een betrekkelijk goede nodig. Je moet je natuurlijk ook nog kunnen aansluiten op het netwerk. Hiervoor heb je een netwerkkaart nodig. Als je zelf geen ervaring hebt met het installeren van hardware is dat niet zo'n probleem. Je kan een kennis vragen, of iemand op de lanparty zelf aanschieten. Het is niet zoveel werk als je weet hoe het moet. Naast een netwerkkaart heb je ook een netwerkkabel nodig. De netwerkkabel verbindt jouw computer via met de rest van het netwerk.
© 2010 StelLAN - made by: archetta - Domanoc - emveedee - Maltar